۴-۵-۱- فرضیه ۱ ۹۷
۴-۵-۲- فرضیه ۲ ۹۹
۴-۵-۳- فرضیه ۳ ۹۹
فصل پنجم : پیشنهادات و نتیجه گیری
۵-۱- مقدمه. ۱۰۲
۵-۲- جمع بندی و نتیجهگیری ۱۰۲
۵-۳ پیشنهادات ۱۰۴
۵-۳-۱ پیشنهادات حاصل از تحقیق ۱۰۴
۵-۳-۲ پیشنهادات جهت تحقیقات آتی ۱۰۴
۵-۴ محدودیتهای تحقیق. ۱۰۵
فهرست منابع ومآخذ ۱۰۶
الف) منابع فارسی. ۱۰۶
ب) منابع انگلیسی. ۱۰۷
پیوست ها. ۱۰۸
فهرست جداول
جدول (۲-۱) : معرفی ε در تحلیل پوششی دادهها ۳۹
جدول( ۲-۲ ) : چگونه کارا شدن واحدهای ناکارا در مدل های مختلف ۴۰
جدول (۴-۱): مقدار کارایی برآورد شده و نوع بازدهی نسبت به مقیاس شعب در سال ۱۳۹۰ ۸۰
جدول (۴-۲): نام و وزن شعب مرجع ۸۵
جدول (۴-۳): شعب مرجع برای شعبه روانسر. ۸۸
جدول (۴-۴): مقادیر پیشنهادی برای کارا نمودن شعبه روانسر. ۸۸
جدول (۴-۵): مقدار کارایی برآورد شده و نوع بازدهی نسبت به مقیاس شعب در سال های ۱۳۹۱و ۱۳۹۲ ۸۹
جدول (۴-۶): مقدار شاخص مالم کوئیست و عناصر آن در سال ۹۱. ۹۳
جدول (۴-۷): مقدار شاخص مالم کوئیست و عناصر آن در سال ۹۲. ۹۵
جدول (۴-۸) : نتایج آزمون t وابسته برای مقایسه دو مقطع. ۹۸
جدول(۴-۹) : نتایج برآورد ضریب همبستگی بین تسهیلات اعطایی و بهره وری ۹۹
جدول (۴-۱۰): نتایج برآورد ضریب همبستگی بین حجم سپرده ها و بهره وری ۱۰۰
فهرست نمودارها
نمودار ۲-۱ توصیف انواع کارایی به روش فارل. ۱۷
نمودار ۲-۲ تصویر واحدهای ناکارا روی مرز در مدل CCR. 29
نمودار ۲-۳ تصویر واحدهای ناکارا روی مرز در مدل BCC. 31
نمودار ۲-۴ تحلیل پنجره ای DEA 42
نمودار۲-۵: قسمت رنگی میزان پیشرفت را در زمان t+1 نشان میدهد. ۴۷
نمودار ۳-۱ تفکیک تغییرات بهرهوری کل (شاخص مالمکوئیست). ۶۹
نمودار۴-۱ : منحنی هم مقداری تولید صنعت برای ۵ بنگاه فرضی ۷۷
نمودار۴-۲- مقدار کارایی فنی شعب در رهیافت ناپارامتری(DEA) 82
فهرست شکل ها
(شکل ۱-۱) مدل مفهومی پژوهش :ماخذ: (عادل آذر،۱۳۸۱) ۷
با توجه به محدودیت منابع و امکانات تولید، استفاده بهینه از امکانات و منابع در دسترس و تلاش جهت افزایش کارایی برای دستیابی به رفاه و پاسخگویی به نیازهای انسانها از اهمیت زیادی برخوردار است. بانکداری یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد محسوب میشود که از طریق جمع آوری نقدینگی و تجهیز منابع و ایجاد تعادل میان سرمایهگذاری و پسانداز در افزایش رشد اقتصادی کشور مؤثر میباشد.
موضوع این تحقیق بررسی و ارزیابی کارایی وبهره وری شعبات بانک مسکن استان کرمانشاه با بهره گرفتن از روش تحلیل پوششی دادهها (DEA)وشاخص مالم کوئیست میباشد.
هدف ارزیابی میزان کارایی،بهره وری، رتبهبندی، کمک به بهینهسازی و بهبود کارایی شعب بانک مسکن و آشنایی با نحوه استفاده از
تکنیک DEA وساخص مالم کوئیست میباشد.
این تحقیق کارایی شعب بانک مسکن استان کرمانشاه به تعداد ۳۸ شعبه را در مدت ۳ سال (۱۳۹۰-۱۳۹۲) مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار میدهد. با توجه به اطلاعات موجود نهاده شامل هزینه های پرسنلی وهزینه های عملیاتی در قالب تجهیز منابع و ستانده شامل سپرده ها،تسهیلات وکارمزددریافتنی، در قالب تخصیص منابع جهت برآورد میزان کارایی شعب با بهره گرفتن از نرمافزار Deap 1, 2 مورد تجزیه و تحلیل واقع گردید. نتایج حاصل از تحقیق حاکی از آن است که ۹۰درصد شعب مورد بررسی روی مرز کارایی قرار داشته و به عنوان شعب کاملاً کارا قلمداد میشوند. میانگین کارایی فنی معادل۹۹ درصد در شرایط بازدهی متغیر نسبت به مقیاس بوده است و نشاندهنده کارا بودن بانک مسکن استان کرمانشاه است، همچنین بهره وری شعب مختلف درسال ۹۲نسبت به ۹۱افزایش داشته است.
واژههای کلیدی: کارایی، بهره وری ، تحلیل پوششی داده ها، شاخص مالم کوئیست،واحدهای تصمیم ساز(dmu).
امکانات موجود در جهان محدود است و برای استفاده از این امکانات محدود باید بهینه عمل کرد. استفادههای نابهینه و ناکارا از سرمایههای موجود مانعی در جهت پیشبرد اهداف مطلوب میباشند. در طول زمان و اعصار مختلف بشر همواره در پی این بود که کارها را سادهتر و در زمان کمتری انجام دهد و با همان میزان منابع، محصول بیشتری را کسب کند. با مشاهده تفاوت در سطح زندگی انسانها در جوامع مختلف این، سؤال در ذهن خطور میکند که علت این تفاوت در چیست؟
یک دلیل میتواند تفاوت در میزان برخورداری از عوامل و امکانات طبیعی باشد، اما با مشاهده کشورهایی که از امکانات بسیار زیادی برخوردارند ولی سطح زندگی و رفاه در آنها پائین است (مانند کشورهای در حال توسعه)، به این نتیجه میرسیم که این نمیتواند تنها دلیل باشد. پس باید به دنبال علت دیگری بود.
یکی از علل دیگر میتواند در چگونگی استفاده از منابع و امکانات در اختیار جوامع باشد. این کشورها از منابعی که در اختیار دارند به طور بهینه استفاده نمیکنند.(پورکاظمی و غضنفری ۱۳۸۴)
در نتیجه بررسی کارایی و ارائه راهکار برای استفاده بهینه از منابع موجود میتواند به رشد اقتصادی بیشتر و افزایش سطح رفاه جوامع کمک کند.
بانک ها در رشد و پیشرفت اقتصادی کشورها نقش اساسی ایفا میکنند. به این صورت که دارائیهای نقدی سرگردان در دست مردم را
مطلب دیگر :
راهنمایی بیشتر برای تولید سایت با کیفیت
جمع آوری کرده و برای تامین مالی پروژههای سرمایهگذاری واحدهای اقتصادی و دولت به کار میگیرند. از طرفی دیگر بانکها با قدرت پولآفرینی که دارند میتوانند بعنوان ابزاری برای اعمال سیاستهایپولی مورد استفاده قرار گیرند.(بهمنی ۱۳۷۹) در ایران چون بازار سرمایه رونق و گسترش چندانی ندارد، بانک ها بعنوان تأمین کننده سرمایه موسسات تولیدی نقش اساسی ایفا میکنند. بنابراین ارزیابی و بررسی عملکرد بانکها و ارائه راهکار برای بهینه عملکردن آنها میتواند به رشد و توسعه اقتصادی کشور کمک قابل توجهی کند و مانع به هدر رفتن منابع شود.
یکی از راه های بررسی عملکرد بانک ها، ارزیابی و سنجش کارایی و بهرهوری آنها است و اینکه این کارایی و بهرهوری در طول زمان چه تغییری کرده است، و این تغییر به چه دلیل بوده است.
اساس توسعه و پیشرفت جوامع مختلف در گرو تولید به مفهوم کلی است. در فرایند مزبور مجموعه ای از منابع شامل نیروی انسانی، ماشینآلات، سرمایه و مدیریت بین بنگاههای اقتصادی برای تبدیل منابع مزبور به کالاها و خدمات توزیع شده است. از سویی با توجه به محدودیت و گران قیمت بودن منابع مختلف، استفاده بهینه از منابع مزبور یا به عبارتی نهادهها در جهت تحقق اهداف سازمانی بیش از گذشته احساس میشود. مفهوم بهرهوری که امروزه بیش از یک قرن از طرح آن میگذرد به دلیل مفاهیم و کاربردهای روزافزون آن در شئون مختلف زندگی انسانها به سرعت در حال گسترش است. بر همین اساس اندازه گیری بهرهوری که جزء عناصر اصلی چرخه بهرهوری است روز به روز جایگاه در سازمانها پیدا می کند زیرا بدون اندازه گیری مناسب بهرهوری نمیتوان سازمان را کنترل کرد. کنترل دائمی عملیات اجرایی سازمان در جهت اهداف در قالب اندازه گیری بهرهوری و یا ارزیابی عملکرد جستجو میشود(عبیری ،۱۳۸۱). امروزه نقش و اهمیت موسسات مالی بر هیچ کس پوشیده نیست. در این زمینه، در اغلب کشورها، بانکها، نقش مهمی ایفا می کنند و از طریق تجهیز منابع، ارائه ابزار پرداخت، اعطای تسهیلات و ایجاد تعامل بین سرمایه گذاری و پس انداز، بر عملکرد کل اقتصادکشور تاثیرگذار هستند. در کشور ما نیز، شبکه بانکی در جهت رسیدن به اهداف توسعهای کشور وظیفه مهمی بر عهده دارد. از آنجا که مهمترین رسالت سیستم بانکی، گردآوری وجوه جامعه و تخصیص بهینه آن به فعالیتهای مولد اقتصادی است، بررسی عملکرد بانکها در افزایش حجم تسهیلات اعطایی با سطح مشخصی ازسپردهها و نهادههای مورد استفاده، یکی از معیارهای اصلی ارزیابی عملکرد مناسب هر بانک است. در این میان استفاده از ابزارهایی جهت تعیین میزان کارایی و سطح بهرهوری شعب، همانند شاخصهای مالم کویست در ارزیابی عملکرد کل عوامل تولید از جمله روشهای اصلی ارزیابی عملکرد بانکها است. بهرهوری مفهومی است که به عنوان یک ویژگی بسیار مهم به سیستمهای باز نسبت داده میشود. اهمیت بهرهوری تا اندازهای است که میتوان آن را هدف اصلی هر سیستمی به حساب آورد. به طورکلی تعاریف زیادی در خصوص بهرهوری ارائه شده است به نحوی که اغلب نشانگر عدم اتفاق نظر کامل بر سر مفهوم پایهای آن میباشد. مفاهیم بهرهوری به نوعی ارتباط مقدار (ارزش) کالا و خدمات تولیدشده و مقدار (ارزش) منابع و نهاده مصرف شده در جریان تولید این کالا و خدمات راتبیین می کند که این روابط عمدتاً کمی و قابل اندازه گیری میباشند، از آن جمله سازمان همکاری اقتصادی اروپا (۱۹۵۰) بهرهوری را نسبت بازدهی به یکی از عوامل تولید نامید. دیویس (۱۹۵۲) نیز بهرهوری را افزایش میزان محصول در اثر منابع به کاررفته در آن تعریف کرد. فابریکنت (۱۹۶۲) نسبت بین ستاده و نهاده را بهرهوری معرفی نمود و سومانث (۱۹۷۹) نسبت بازده ملموس به نهاده آن را بهرهوری کل عوامل تولید اطلاق نمود.
لازم به ذکر است همانگونه که سینک اعتقاد دارد با این که بهرهوری بیشترین مباحث محافل مدیریتی عصر حاضر را به خود اختصاص داده، متاسفانه کمتر از هر موضوع دیگری به معنای واقعی آن پی برده شده است. متاسفانه اغلب مدیران سازمانها در بخشهای مختلف از دانش کافی در خصوص مفهوم بهرهوری و روشهای اندازه گیری آن برخوردار نیستند.