چکیده:
مقدمه:در پژوهش حاضر اثر بخشی رفتار درمانی شناختی در مقایسه با هیپنوتراپی در درمان مبتلایان به چاقی مورد بررسی قرار گرفت هدف ازاین پژوهش دستیابی به شواهد تجربی در تعیین –میزان اثربخشی هر دو شیوه درمانی و مقایسه نتایج حاصل از آنها بود.
روش: جامعه آماری پژوهش شامل زنان چاقی است که به مرکز مشاوره رضوان شهر کرمانشاه مراجعه نموده اند، نمونه پژوهش شامل هجده نفر بودند که با توجه به معیار های ورود به درمان انتخاب شدند و بهطور تصادفی در گروهها جایگزین گردیدند.برای تجزیه و تحلیل یافته ها از تحلیل کواریانس استفاده شد و در ارزیابی شاخصههای پژوهش از پرسش نامههای ASI”پرسشنامهی طرحوارههای مربوط به ظاهر” و WEL”سبک زندگی و کارآمدی وزن” استفاده شد.
یافته ها:بیانگر آن است که هر دو روش درمانی در کاهش وزن موثر بوده و منجر به بهبودی متوسطی در رضایت از تصویر بدن و کارآمدی وزن میشوند.
کلید واژه: رفتار درمانی شناختی ، هیپنوتراپی،چاقی، اثر بخشی
فصل یکم
کلیات پژوهش
۱-۱- مقدمه
چاقی[۱]و اضافه وزن به عنوان یکی از بزرگترین معضلات بهداشتی در قرن حاضر مطرح میباشد، و هر ساله میلیونها نفر میلیاردها دلار برای کاهش وزن و مشکلات جسمانی و روانی ناشی از آن هزینه می کنند، بهنظر میرسد که درمان موفقیتآمیز چاقی به اندازه درمان اعتیاد به دارو و سیگار کشیدن مشکل است. برای مثال، استانکارد و مکلارن – هوم[۲] (۱۹۵۹)کشف کردند که فقط ۵% از بیماران چاق بدون بازگشت وزن کم می کنند، و برونل[۳])۱۹۸۲) به این نکته اشاره کرد که میزان بهبودی در اشکال مختلف سرطان بیش از موفقیت در درمان چاقی است(داوت۲۰۰۰؛ترجمهی فتحی، جودی ، کلات و فریدونی،۱۳۷۸).
آمارهای منتشر شده در سالهای اخیر بیانگر آن است که چاقی در میان کودکان و بزرگسالان کشورهای در حال توسعه وبه خصوص جوامع غربی شایع، و رو به افزایش است (کوپر[۴]و فیربورن[۵]،۲۰۰۱). در سال ۱۹۹۹ایالات متحده اعلام کرد که حدود ۳۰ % امریکاییها
مطلب دیگر :
راهنمایی بیشتر برای تولید سایت با کیفیت
چاق هستند و ۳۴% آنان مشکل اضافهوزن دارند. در بررسی همه گیر شناسی اضافه وزن و چاقی که در سال (۱۳۸۳) بر روی ۸۹۵۳۲ نفر جمعیت بالای پانزده سال ایران انجام شد، برآوردهای ملی اضافه وزن، چاقی و چاقی مرضی به ترتیب میزان شیوع ۶/۲۸%، ۸/۱۰%و۴/۳% را نشان داد. شاخص تودهی بدن بزرگتر از ۲۵(۲۵<BMI) در مردان، زنان، ساکنان شهر و روستا به ترتیب ۳۷%،۴۸%،۷/۴۶%و۳۵% بود . همچنین مشخص گردید که چاقی شکمی [۶]در ۳/۴۳%زنان،۷/۹%مردان، ۵/۲۸%ساکنان شهری و ۲۳%ساکنان روستایی وجود دارد. در کل، چاقی عمومی و چاقی شکمی هر دو به یک اندازه در گروه سنی ۶۴/۴۵ سال شایعتر بودند (دلاوری، علیخانی و علاءالدینی،۱۳۸۶ ، به نقل از صادقی۱۳۸۹).
چاقی یک مسالهی سلامت عمومی است شیوع آن زیاد است، و به جای آن که در حال کاهش باشد رو به افزایش است. بهطور کلی مشخص نیست که چاقی یک عامل خطر مستقل برای تندرستی است یا با ایجاد زمینه برای ابتلا به برخی از بیماری ها باعث به خطر افتادن سلامتی انسان میشود. بنابر گزارشات منتشره از. NHLBI[7]1998،[۸]WHO .1998 شیوع چاقی علاوه بر اثرات نامطلوب بر سلامت و طول عمر با پرفشاری خون، دیس لیپیدی[۹]دیابت نوع۲، بیماری سرخرک تاجی قلب(CHD)،[۱۰]سکته، ورم استخوان- مفاصل[۱۱]،بیماریهای تنفسی ،ناباروری و انواع معینی از سرطان رابطه مثبت مستقیم دارد (کوپر،فیربورن و هاوکر،به نقل از صادقی۱۳۸۹).
همچنین پژوهشهای بسیاری نیز به بررسی ارتباط چاقی با بهزیستی روانشناختی پرداخته (سیمون[۱۲] و همکاران ۲۰۰۶,وادن[۱۳] و همکاران ۲۰۰۶)[۱۴]ونقش عوامل روانشناختی را در پیدایش چاقی بسیار با اهمیت قلمداد می کنند، به علاوه چاقی با انرژی و نشاط پایینتر، خستگی بیشتر و آشفتگی خلقی همبستگی مثبت مستقیم دارد ( ویلیامسون [۱۵] و اونیل [۱۶]،۲۰۰۲ ).
نگاهی به آمارهای منتشر شده در زمینه شیوع چاقی، هزینه های گزاف مراقبتهای بهداشتی و اثرات روانی ناشی از اضافه وزن و چاقی، ضرورت انجام طرحهای پژوهشی را مطرح می کند و نتایج این طرحها می تواند سیاستگذاریهای کلان سلامت عمومی را در آینده تحت تاثیر قرار دهد.
تعداد صفحه :۱۶۸
قیمت : ۱۴۷۰۰تومان