این پایان نامه با عنوان ” تغذیه و آداب آن در آثار منظوم و منثور فارسی از آغاز تا قرن دهم هجری ” به بررسی آداب تغذیه ای در آثار نظم ونثر فارسی پرداخته است مانند مثنوی معنوی، دیوان حافظ ، شاهنامه فردوسی ، بوستان سعدی ، گلستان سعدی، اخلاق ناصری، معراج السعاده ، قابوس نامه، کیمیای سعادت، پرداخته است. بی هیچ شک و شبه به نیک می توان دریافت آداب وسنن تغذیه ای هر ملت در آثار ونوشته های آن ملت نماد و نمود دارد، ودر این میان شاعران و نویسندگان پارسی گوی در این زمینه طبع آزمایی کرده و به فرهنگ تغذیه ای و آداب آن اشاره کرده اند؛ که در این پایان نامه به آنها اشاره خواهم کرد.
واژگان کلیدی :
تغذیه ، آداب ، نظم، نثر، قرن دهم .
این جانب از روزهای آغازین تحصیل در رشته زبان و ادب فارسی هماره به این می اندیشیدیم که این رشته چگونه می تواند در زندگی انسان ها مستقیماً تاثیر گذار بوده؛ و مفاهیم ارزنده و وسیع آن را چگونه می توان در زندگی بکار بست.
و چون تغذیه و غذا خوردن از ابتدایی نیازهای اساسی انسان است برآن شدم تا به بررسی نقش تغذیه و آداب آن در آثار منظم و منثور ادب فارسی پرداختم ، و در این راه به مطالب شیرین و نغز دست یافتم باشد عملکردن برآنچه گفته آمد حاصل شود.
از آنجا که موضوع این پژوهش به بررسی “تغذیه و آداب آن در آثار منظم و منثور فارسی از آغاز تا قرن دهم هجری” می پردازد نگارنده ابتدا به بررسی تغذیه و آداب آن در متون نظم و سپس در متون نثر فارسی پرداخته است، به بیان دیگر آنچه در ادب فارسی در مورد تغذیه و آداب آن وارد شده است سرشار است از مضامین اخلاقی و تعلیمی و خواهان آنم جامعه ای ادب دوست را به این موضوع آشنا سازم و بتوان در این راه از این پژوهش بهره کافی را برگرفت .
ابتدا به بررسی مضامین تغذیه در متون نظم و سپس در متون نثر فارسی پرداختن و در این راستا به موارد پند و اندرز و راه و روش پیشگیری در سلامت دست یافتم .
در این پژوهش به بیان تغذیه و آداب آن در متون نظم و نثر ادب فارسی از آغاز تا قرن دهم پرداخته شده است.
یکی از راه های پژوهش و تحقیق در اینجا آشنایی با شیوه های تغذیه و آداب آن در آثار شاعران و نویسندگان به جهت آشنایی هر چه بیشتر جامعه ادبی است.
تغذیه: غذا، کسی را غذا دادن
آداب : جمع ادب، راه و روش شیوه
ادب فارسی: زبان و ادبیات فارسی