۵-۰۱۳ خطبه ۲۰۹ . ۱۱۵
۵-۱۳-۱ موضوع . ۱۱۵
۵-۰۱۴ خطبه ۲۱۰ ۱۱۹
۵-۱۴-۱ موضوع ۱۱۹
۵-۰۱۵ خطبه ۲۱۱ ۱۲۶
۵-۱۵-۱ موضوع ۱۲۶
۵-۰۱۶ خطبه ۲۱۲ ۱۳۰
۵-۱۶-۱ موضوع ۱۳۰
۵-۰۱۷ خطبه ۲۱۳ ۱۳۲
۵-۱۷-۱ موضوع ۱۳۲
۵-۰۱۸ خطبه ۲۱۴ ۱۳۵
۵-۱۸-۱ موضوع ۱۳۵
۵-۰۱۹ خطبه ۲۱۵ .۱۴۲
۵-۱۹-۱ موضوع ۱۴۲
۵-۰۲۰ خطبه ۲۱۶ ۱۴۵
۵-۲۰-۱ موضوع ۱۴۵
۵-۰۲۱ خطبه ۲۱۷ ۱۵۸
۵-۲۱-۱ موضوع ۱۵۸
۵-۰۲۲ خطبه ۲۱۸ ۱۶۱
۵-۲۲-۱ موضوع ۱۶۱
۵-۰۲۳ خطبه ۲۱۹ ۱۶۲
۵-۲۳-۱ موضوع ۱۶۲
ملخص البحث . ۱۶۴
نتیجه گیری وپیشنهادات ۱۶۸
فهرست منابع و مآخذ . ۱۷۱
فهرست اعلام . ۱۷۵
چکیده به زبان انگلیسی ׀׀
بررسی سیمای ادبی نهج البلاغه به ویژه تصویرسازی موضوعی در آن قابل بررسی است. امام علی (ع)در نهج البلاغه با خلق مناظری بدیع و تصاویری خارق العاده و روح پرور دیده هارا خیره کرده است و تشبیهات، کنایات، استعارات و تمثیلهایی در آن آفریده است. نهج البلاغه مخزنی وسیع از صنایع ادبی است که در بهترین وجه نمود یافته است . آرایه ها وظرافت های ادبی وزبانی، به گونهای که صورت سخنان آن حضرت را جلوهای خاص بخشیده و صنایع ادبی چونان آبی روان و درخشان در جویبارهایی زیبا جاری و ساری گشته که کام تشنگان معرفت و حکمت و حقیقت را در قالب هایی بس زیبا سیراب میسازد. موضوع تحقیق حاضر تبیین سیمای ادبی نهج البلاغه در خطبه های ۱۹۷ تا ۲۱۹ است و نتایج حاصله از آن به این شرح می باشدازبین صور خیال وصنایع بدیعی بیشترین کاربرد مربوط به انواع استعاره،به ویژه استعاره مصرحه یا آشکار،می باشد،سپس کاربرد فراوان کنایه از نوع ایماء در این خطبه هاست که زیبائی خاصی به آنها بخشیده است.از میان آرایه های ادبی نیز ،انواع جناس وسجع کاربرد فراوانی دارد که باعث گردیده خطبه های نهج البلاغه بسیار آهنگین وشیوا گردد.بعد از این آرایه ها،آرایه هایی مانند:مقابله،تشبیهات حسی ومجازنیز به نسبت کمتری به کاررفته است.کاربرد این همه صور خیال وصنایع بدیعی ممتاز در نهج البلاغه نشان دهنده ی احاطه واشراف کامل حضرت علی (ع)به علم بلاغت (بیان،معانی وبدیع) می باشد.علاوه بر مطالب یاد شده در تحقیق حاضر،در پایان هر خطبه،ترجمه ای از متن،لغات دشوار،به همراه تفسیری از سیمای ادبی وبلاغی هر خطبه آمده است در قسمت شرح،از شروح معروف وبرجسته ی مانند:بحرانی ،ابن ابی الحدید،مجلسی وکمک گرفته شده است.این کار می تواندسرمشقی مناسب برای کسانی باشد که خواهان کار بیشتر در زمینه ی سیمای ادبی وبلاغت در نهج البلاغه اند.
کلید واژه : امام علی(ع) ، نهج البلاغه ، خطبه ها ، سیمای ادبی
مقدمه
ادبیات، کلید دلهاست؛ اگر صالحان آن را به کار گیرند، خیر و صلاح را به دلها وارد مىسازد و اگر به دست تبهکاران افتد، با افکار و هواهاى نفسانى خود، آن را به بیهودگى و لغو مبتلا مىسازد و مردم را به انحراف مىکشانند. ادبیات، شمشیرى دو لبه است؛ گاه موانع را در مقابل مسیر کمال از بین مىبرد و گاه زخم نیزهاى مىشود و در نفوس برگزیدگان فرو مىرود؛ و این، مصداق زبان کسانى است که خداوند منزّه و متعال درباره ایشان مىفرماید: «فَإذا ذَهَبَ الخَوف سلقوکم بِألسنهٍ حِدادٍ» (احزاب/۱۹) پس چون ترس و خوف از آنان رخت بربندد با زبانهاى برنده، با شما برخورد مىکنند.
﴿اللَّهُ نَزَّلَ أَحْسَنَ الْحََْدِیثِ کِتَابًا مُّتَشَابِهًا مَّثَانِىََ تَقْشَعِرُّ مِنْهُ جُلُودُ الَّذِینَ یخَْشَوْنَ رَبَّهُمْ. ﴾ (زمر/۲۳)«خدا بهترین سخن را نازل کرده است. کتابى متشابه و دو تا دو تا، که از تلاوت آن کسانى را که از پروردگارشان مىترسند از خوف تن بلرزد. ». آیهی فوق گویاترین آیه در ارتباط با بلاغت قرآن کریم است، که قرآن کریم را سخنى نیکو و همسان در راستى و درستى معانى و تناسب و استوارى نظم و تألیف معرفى مىکند.اگر بلاغت را در زبان عرب به تمامى مدیون قرآن کریم بدانیم و بزرگترین عامل در شکلگیرى
علمى تا بدین حد گسترده را نزول وحى به حساب آوریم سخنى به گزاف نگفتهایم و به جرات مىتوان گفت، اگر قرآن کریم نازل نمىشد چه بسا که علوم بلاغت و صرف و نحو و بسیارى دیگر از معارف درمیان ا عراب شکل نمىگرفت، شکى نداریم که قرآن کریم در زمینه زیبایى و آرایش سخن هنرنمایى کرده است. در حدى که با هیچ سخن زیبا و فصیحى قابل مقایسه و رقابت نیست. هرگاه بحث از فصاحت و سخنوری می شود نا خود آگاه نام نهج البلاغه بر اذهان تداعی می شود آری نهج البلاغه پس از قرآن کریم جامع ترین منبع فکری اسلامی به خصوص تشیع به شمار می آید و طی قرنهای متمادی خاستگاه اندیشه های والا از جهت معنا و سخنان بلیغ از جهت لفظ برای ملل عرب و عجم بوده است.
بسیاری از شارحان نهج البلاغه به تعدادی از استعاره ها، تشبیهات، کنایات و. به سبک سنتی اشاره کردهاند. اما از آنجا که تحقیق بر تصویرهای هنری نهج البلاغه برای آنان هدف نبوده کتابی مستقل پیرامون چگونگی علم بیان وبدیع در این رابطه نگاشته نشده است. تا نیاز پژوهشگران این عصر را برآورده سازد. لذا ضرورت ایجاب نمود که محقق بخشی از سیمای ادبی این کتاب را مورد بررسی قرار دهد تا گوشه ای از زیباییهای ادبی آن نمایان گردد. از آنجا که شواهد موثق بیانگر آن است که هیچ اثر مستقلی در موضوع سیمای ادبی نهج البلاغه نگاشته نشده است از این رو در این نوشتار، تلاش شده است به جلوههایی از هنر خارقالعاده نهج البلاغه در صحنه پردازی و تجسم بخشیدن مفاهیم تصاویری پویا و زنده اشاره شود و نمونههایی از تابلوها و چشماندازهای زیبا و محسوس آن در پیشروی مشتاقان و شیفتگان این شاهکار ادبی مسلمانان قرار گیرد.مطلب دیگر :
راهنمایی بیشتر برای تولید سایت با کیفیت
و آمده است. در فصل چهارم به نهجالبلاغه همراه با توضیحاتی در مورد نهج البلاغه و اوصاف آن و سبک آن و سیمای ادبی نهج البلاغه پرداخته شده است. و در فصل پنجم به سیمای ادبی خطبه های ۱۹۷تا۲۱۹ با تکیه بر علم بیان وبدبع پرداخته شده است سپس باتوجه به موضوع، آن دسته از خطبه های امام(ع) را که بیشترین تصاویر هنری و نکات بلاغی را در بر دارند، مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در ضمن در این نوشتار کلام امام(ع) بر اساس نسخه صبحی صالح آمده است. پرداختن به بُعد تصویرپردازی هنری خطبه ها به روش این پژوهش روشی است که توجه مخاطب را به خود جلب می کند که از طریق آن عالی ترین مفاهیم انسانی در قالب خطبه ها برای مخاطب به تصویر کشیده می شود.
سید محمد صادق زینلی مرداد ماه ۹۲با توجه به این که قرآن کریم و نهجالبلاغه از نظر ادبی جزء شاهکارهای موجود هستند، لذا میتوان چگونگی تصویرپردازی هنری در آنها را بررسی و از آن بهره برداری کرد. نهج البلاغه پس از قرآن کریم بزرگترین کتاب شیعیان جهان می باشد که از لحاظ الفاظ و معانی شگفتی همگان را بر انگیخته است و پیوسته مورد توجه ادیبان و علما و دانشمندان و مسلمان و غیر مسلمان قرار گرفته است و هر کسی از دیدی به آن نگریسته است با توجه به اینکه نهج البلاغه از نظر ادبی یکی از بهترین منابع موجود می باشد لذا می توان به همین دلیل چگونه تصویرپردازی هنری در آن را بررسی و از آن استفاده لازم را نمود تصویرپردازی هنری یکی از زیباترین موضوعاتی است که می تواند در این پژوهش مورد بحث و بررسی قرار گیرد. در این تحقیق تابلوهای هنری و تصویری خطبه های ۱۹۷ تا ۲۱۹ را در منظر مخاطبین به تصویر می کشیم.
۱-۰۲ پرسشهای تحقیق
این پایان نامه در راستای پاسخگویی به پرسش های زیر است:
1-03 فرضیه های تحقیق
۱-۰۴ اهداف مشخص تحقیق