فصل اول :
مقدمه و کلیات
1-1- مقدمه :
با وجود اینکه نیاز جمعیت در حال افزایش کشور به فرآوردههای دامی و نقش گیاهان علوفهای در تغذیه دام از اهمیت غیر قابل انکاری برخوردار است ولی متأسفانه در کشور ما به تولید گیاهان علوفهای در مقایسه با سایر محصولات زراعی کمتر توجه شده است و این عدم توجه لازم به افزایش کمی وکیفی علوفه از یک سو موجب کمبود گوشت و مواد لبنی و سایر فرآوردههای دامی و پایین آمدن کیفیت آنها شده و از سوی دیگر فشار دام بر مراتع به نابودی بخش عظیمی از پوشش گیاهی موجود و فرسایش خاک انجامیده و سطح وسیعی از مناطق بیابانی کشور به شورهزارهای بیحاصل تبدیل گردیده است (رستگار، ۱۳۸۴). از این رو بذل توجه به کشت محصولات علوفهای با شیوه علمی، به خصوص در کشور ما که با رشد بی رویه جمعیت و کمبود مراتع غنی روبه رو است اهمیت خاصی مییابد (صفری و جعفری،۱۳۹۰). از طرفی آگروپیرون سازگاری وسیعی داشته و در آب و هوای متفاوت رشد و نمو میکند. بنابراین حفظ ذخیره ژنتیکی و کاربرد علمی و صحیح از این منبع ژنتیکی باعث احیاء مراتع و افزایش تولید علوفه کشور میگردد (رافضی و همکاران، ۱۳۸۸). با توجه به این که در کشور بر روی اصلاح گیاهان مرتعی مطالعات کافی صورت نگرفته و برای اکثر این گیاهان از جمعیتهای بومی استفاده میگردد بنابراین با بررسی تنوع بین و درون گونههای مختلف آگروپیرون که یکی از مهمترین گیاهان مرتعی است قدرت انتخاب جهت اصلاح صفات مطلوب بالا رفته و اصلاح کنندگان نبات را قادر خواهد ساخت که عملیات اصلاح نبات را با موفقیت و اطمینان بیشتری هدایت کرده و پیش ببرند (رافضی و همکاران، ۱۳۸۷). این در حالی است که وجود تنوع ژنتیکی در جمعیتهای بومی گیاهان علوفهای یک منبع اساسی در جهت بهبود ساختار ژنتیکی آنها میباشد. همچنین در کشور تحقیقات وسیع و سازمان یافته در زمینه بهبود مراتع و اصلاح گیاهان علوفهای مناسب برای مراتع و دیمزارهای کم بازده انجام نشده و این مسئله اهمیت تحقیق حاظر را دو چندان کرده است. از سویی این گونههای چند ساله مقاوم به خشکی، برای تهیه علوفه چراگاه و مراتع دام،
تثبیت خاک و مدیریت منابع آب با ارزش هستند (برومندان و معتمدی، ۱۳۸۶) و از نظر عملکرد و کیفیت علوفه در دسته گیاهان مطلوب مرتعی قرار دارند.(Vogel & Moore, 1998) یکی از راههای افزایش عملکرد کل کشور از جمله کرمانشاه انتخاب و معرفی ارقامی با پایداری عملکرد بیشتر در هر منطقه آب و هوایی است.
با توجه به اینکه پایداری عملکرد علوفه تحت تأثیر عوامل محیطی و ژنتیکی متعدد میباشد و از نظر ژنتیکی یک صفت کمی است در نتیجه در تحقیق حاضر جمعیتهای گونه ایتالیک شه (Agropyron elongatum) با بهره گرفتن از روش های چند متغیره و تک متغیره پایداری برای عملکرد علوفه به منظور معرفی جمعیتهای برتر، مورد بررسی قرار گرفت.مطلب دیگر :