دانشگاه پیام نور...

نقص تقسیم ­بندی فوق در دسته ششم است که انواعی از مواد نامعلوم را شامل­ می­شود. بعدها این تقسیم ­بندی تکمیل ­شد و سعی ­کردند مواد منفجره را با توجه به عوامل شیمیایی و گروه­های عاملی تقسیم ­بندی کنند. در این تقسیم ­بندی این مواد به ۸ گروه دسته­بندی شده ­اند، وجود یک یا چند گروه عاملی می ­تواند باعث شناخت یک ماده منفجره شود.
الف) ترکیبات نیترو و نیترات­های معدنی دارای عوامل :
ب) فولیمنات­های دارای عامل :
ج) آزیدهای آلی و معدنی دارای عوامل :
د) مشتقات هالوژنه ازت دارای عوامل :                                     ( هالوژن  )
ه) کلرات­ها و پرکلرات­ها دارای عوامل :
و) پراکسیدها و ازوئیدهای دارای عوامل :
ز) استیلن و استیلدهای دارای عوامل :
ح) ترکیبات آلی فلزی دارای عوامل :
نوع دیگر تقسیم ­بندی که مورد استفاده قرار می­گیرد، تقسیم ­بندی کاربردی مواد منفجره است. در این تقسیم ­بندی، اولین دسته مواد منفجره­ای هستند که دارای با­لاترین سرعت واکنش انفجاری می­باشند( ۹۱۰۰-۲۰۰۰ ) و دومین دسته، مواد محترقه شامل فرم­های پرتاب و پیرو­تکنیک­ها هستند که در مرتبه دوم سرعت سوختن قرار دارند و با سرعتی نسبتاً پایین می­سوزند و بر حسب  بیان می­شوند.


اگرچه تعداد زیادی مواد منفجره پلیمری جدید نیز تولید ­شده است، اما همه­ آنها به­ طور کلی به یکی از سه دسته زیر تعلق دارند]۱۵[.
الف) مواد منفجره سوزشی یا پیشرانه­ها
ب) مواد منفجره آغازگر ( اولیه )
ج) مواد منفجره قوی ( اصلی یا ثانویه )

۱-۳ ترکیبات نیتروآروماتیک

دربین مواد منفجره به بررسی ترکیبات نیترو پرداخته شده است. در بین ترکیبات نیترو­آلیفاتیک، نیترو­متان تنها ماده­ای است که به عنوان یک ماده منفجره شناخته ­شده­ است. تترانیترو­متان ماده­ منفجره نیست ولی می ­تواند یک ماده منفجره تشکیل­دهد، زمانی­که با مواد قابل ­احتراق مخلوط شود.
مشتقات نیترو ترکیبات ­آرومات به ­عنوان ماده ­منفجره، بسیار پراهمیت هستند. به طور معمول این­طور مطرح می­شود که تنها آن­ دسته از ترکیبات نیترویی دارای خاصیت انفجاری هستند که حداقل دو گروه نیترو به یک حلقه بنزن متصل باشد، اما برس

مطلب دیگر :


راهنمایی بیشتر برای تولید سایت با کیفیت

 کلوت[۱] متوجه شد که حتی حضور یک گروه­نیترو در حلقه بنزن برای افزایش سهولت تجزیه ­گرمایی ترکیب آروماتیک کافی است، که این مسئله بعدها توسط دانشمندان دیگر نیز تایید­ شد. به­هرحال در بین ترکیبات نیترو­­آروماتیک تنها آن­هایی که دارای ۳ یا تعداد بیشتری گروه نیترو روی یک حلقه بنزن هستند (و در بعضی موارد آن­هایی که دارای ۲ گروه نیترو هستند ) به­طور مشخص دارای خواص مواد منفجره هستند. این ترکیبات، بسیار وسیع بوده و در حوزه مواد منفجره، جز مواد منفجره ثانویه دسته­بندی می­شوند]۱[.

۱-۴ روش های تعیین گرمای تشکیل مواد

به ­­منظور بررسی خواص ترکیبات نیتروآروماتیک به­ عنوان یک ماده منفجره به­ دست ­آوردن گرمای تشکیل آن­ها ضروری است. برای به ­دست­ آوردن گرمای تشکیل آن­ها از روش­ تجربی و روش­های تئوری استفاده می­شود. در روش تجربی می­توان از یک کالریمتر آدیاباتیک برای به دست آوردن گرمای تشکیل آنها استفاده کرد. ولی ترکیباتی هستند که سنتز آن­ها سخت بوده و یا بسیار ناپایدارند بنابراین از روش­های تئوری برای محاسبه گرمای تشکیل مواد پرانرژی استفاده می­شود.
روش­های زیادی برای مطالعه گرمای تشکیل و یا مطالعه هندسه ­مولکولی آن­ها انتخاب­ شده­­ است، ولی در بین آن­ها روش­های ­آغازین و نیمه­تجربی بیشتر رایج است. روش آغازین تنها برای مولکول­های با اندازه کوچک یا متوسط به ­کار­ می­رود و به ­کار بردن آن برای مولکول­های بزرگ نیاز به محاسبه زیاد دارد. بنابراین می­توان از روش­های نیمه­تجربی برای  محاسبه گرمای تشکیل آن­ها استفاده نمود که به­طور اختصاصی، برای به­ دست­ آوردن گرمای تشکیل طراحی شده ­اند]۲[.


نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد