چکیده:
شیرخشک نوزادان وغذای کودک به عنوان غذای کمکی از دیر باز مورد استفاده کودکان این مرز و بوم قرار می گرفته و هم اکنون در کارخانجات بسیاری در سطح کشور تولید و به بازار عرضه می شود. این محصولات حاوی مواد ضروری و تغذیهای می باشند که برای سلامت نوزادان ,کودکان مفید است بنابراین آلودگی این غذاها با فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم می تواند یک تهدید جدی برای نوزادان و کودکان باشد. زیرا این عناصر زیست تخریب پذیر نیستند و در محیط باقی مانده و وارد زنجیره غذایی می شوند. در این مطالعه غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم از طریق طیف سنجی جذب اتمی با کوره گرافیتی مطابق دستور العمل AOAC_1 بر روی ۱۲ نمونه از شیر خشک نوزادان مصرفی در ایران و ۱۲ نمونه غذای کودک مصرفی در ایران در سال ۱۳۹۱ انجام گرفت. پس از انجام آزمایشهای مربوطه نتایج این بررسی نشان داد که میانگین غلظت سرب در شیــرخشـک نوزادان برابر ppb 63/16 و در غذای کودک برابر ppb09/18 و برای کادمیوم در شیر خشک نوزادان برابر با ppb 19/6 و در غذای کودک برابرppb 66/12 بدست آمد بنابراین مقدار سرب در نمونه های شیر خشک نوزادان و غذایی کودک درحد مجاز بود وکادمیوم درشیر خشک نوزادان بیشتر از حد مجاز (حدود۱۹/۱درصد) بوده است لذا پیشنهاد می شود نظارت بیشتری برتولید شیرخشک نوزادان گردد.
واژگان کلیدی: شیرخشک نوزادان، غذای کودک، سرب،کادمیوم.
______________
Association Official Analytical chemists [1]
بیان مساله:
افزایش میزان فلزات سنگین از جمله سرب و کادمیوم در شیر خشک نوزادان و غذای کودک باعث نگرانی والدین و تولید کنندگان این محصول می گردد وجود بعضی از عناصر بخصوص فلزات سنگین برای رشد و سلامتی بدن مضر می باشند که از جمله فلزات سنگین مضر برای بدن سرب، کادمیوم، آرسنیک و غیره می باشد. این عناصر سمی بوده به طوریکه سرب وکادمیوم باعث افزایش فشار خون، ناتوانی جسمی ویادگیری، خواب آشفته و کم خونی می شود. میزان حد مجاز سرب درشیرخشک نوزادان وغذای کودک در ایران ppb 20 کادمیوم درشیرخشک نوزادان برابرppb 5 و درغذای کودک برابرppb 100می باشد (۱،۲،۶۱).
مطلب دیگر :
دانلود پایان نامه - عوامل موثر در موفقیت مدیران:
سوالات تحقیق
___________________
Graphit Furnace Atomic Absorption Spectrometry._1
۱-روش تحقیق و پژوهش
تعداد ۱۲ نمونه از انواع شیر خشک نوزادان و۱۲ نمونه غذای کودک موجود در سطح بازار که از هر نمونه ۳ بار نمونه برداری و در هر آزمایش ۳ تکرار انجام خواهد گرفت.
نمونه ها به آزمایشگاه های کنترل مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی معاونت غذا و دارو دانشگاه علوم پزشکی چهارمحال و بختیاری – شهرکرد و کیمیا پژوه(همکاروزارت بهداشت )جهت انجام آزمایشات مربوطه انتقال داده شد.