۳-۶-۵- پروتئین ۳۲
۳-۷- تهیه ایزوله پروتئینی آفتابگردان. ۳۲
۳-۷-۱- بازده روش. ۳۳
۳-۸- خواص عملکردی ۳۴
۳-۸-۱- حلالیت پروتئین آفتابگردان. ۳۴
۳-۸-۲- جذب آب و روغن ۳۶
۳-۸-۳- خواص کف کنندگی ۳۷
۳-۸-۴- خواص امولسیون کنندگی ۳۷
۳-۸-۵- تشکیل ژل. ۳۸
۳-۹- ژل الکتروفورز SDS-PAGE 39
ب |
۳-۱۰- ارزیابی کیفیت تغذیهای پروتئین ۴۰
۳-۱۰-۱ آنالیز ترکیب اسیدهای آمینه. ۴۰
۳-۱۰-۲ شاخص اسیدآمینه ضروری ۴۰
۳-۱۰-۳- میزان کارایی پروتئین محاسبه شده (C-PER) 41
3-10-4 ارزش شیمیایی پروتئین ۴۲
۳-۱۰-۵- قابلیت هضم پروتئین بر اساس امتیاز تصحیح شده اسید آمینهPDCAAS. 42
3-10-6- شاخص تغذیهای ۴۳
۳-۱۰-۷- ارزش بیولوژیک. ۴۳
۴- نتایج و بحث. ۴۵
۴-۱- مشخصات ابعادی ۴۵
۴-۲- ترکیب شیمیایی ۴۵
۴-۳- استخراج پروتئین ۴۶
۴-۴- ویژگیهای عملکردی ۴۷
۴-۴-۱ حلالیت پروتئین ۴۷
۴-۴-۲- جذب آب و روغن ۵۰
۴-۴-۳- تشکیل کف. ۵۳
۴-۴-۴- خواص امولسیون کنندگی ۵۵
۴-۴-۵- تشکیل ژل. ۵۸
۴-۵- الگوی الکتروفورز. ۵۹
۴-۶- ارزیابی کیفیت تغذیهای پروتئین ۶۰
۴-۶-۱- آنالیز ترکیب اسیدهای آمینه. ۶۰
ج |
۴-۶-۲- امتیاز اسید آمینه. ۶۳
۴-۶-۳- شاخص اسیدهای آمینه ضروری ۶۴
۴-۶-۴- میزان کارایی پروتئین محاسبه شده (C-PER) 65
4-6-5- شاخص PDCAAS. 65
4-6-6- شاخص تغذیهای و ارزش بیولوژیک. ۶۵
۴-۷- نتیجه گیری ۶۷
۴-۸- پیشنهادات. ۶۸
۴-۸-۱ پیشنهادات اجرایی ۶۸
۴-۸-۲- پیشنهادات پژوهشی ۶۸
د |
منابع. ۷۰
فهرست جداول
مطلب دیگر :
تاثیر عوامل اجتماعی و طبیعی و اقلیمی در طراحی های شهر:
ه |
شکل ۴-۲ حلالیت ایزوله پروتئین آفتابگردان ۴۹
شکل ۴-۳ جذب آب آرد، کنجاله و ایزوله پروتئین آفتابگردان. ۵۱
شکل ۴-۴ ظرفیت کف کنندگی و پایداری کف ایزوله پروتئین آفتابگردان. ۵۳
شکل ۴-۵ پایداری امولسیون تشکیل شده توسط ایزوله پروتئین آفتابگردان. ۵۷
شکل ۴-۶ الگوی الکتروفورز آرد کامل مغز، کنجاله و ایزوله پروتئین آفتابگردان. ۵۹
شکل ۴-۷ کروماتوگرام ترکیب اسیدهای آمینه ایزوله پروتئین آفتابگردان. ۶۱
فصل اول
مقدمه
آفتابگردان (.Helianthus annuus L) گیاهی یک ساله متعلق به جنس هلیانتوس و تیره کامپوسیته یا آستراسه[۱] میباشد. جنس هلیانتوس بیش از ۶۰ گونه دارد. نام جنس آفتابگردان از کلمه یونانی Helios به معنی خورشید و Anthos به معنی گل گرفته شده است. خاستگاه این گیاه زراعی، بین شمـال مکـزیـک و نبراسکا است و سرخپوستان این منطقه اولین استفادهکنندگان آن بودند. گونه H.annuus در مقایسه با سایر گونهها، بیشترین سطح زیر کشت را در دنیا به خود اختصاص داده است (گونزالو پرز و وریکن، ۲۰۰۷).
به عقیده برخی از مورخین کشت آفتابگردان در آریزونا و نیومکزیکو آمریکای شمالی حدود ۳۰۰۰ سال قبل از میلاد آغاز شد. در اوایل قرن ۱۶ میلادی این گیاه توسط اسپانیاییها از آمریکا وارد اروپا شده و در اسپانیا و فرانسه به عنوان گیاه زینتی از آن استفاده میشده است. در قرن ۱۹ این گیاه از اروپا به روسیه انتقال یافت. پس از ورود آفتابگردان به روسیه، سطح زیر کشت این گیاه در آن کشور بهسرعت افزایش یافت. دانشمندان روسیه برای اصلاح آفتابگردان و افزایش میزان روغن آن تلاشهای فراوانی کردند به همین دلیل بیشتر ارقام تجارتی مربوط به این کشور میباشد (گونزالو پرز و وریکن، ۲۰۰۷).
بنابر منابع وزارت جهاد کشاورزی کشت آفتابگردان در ایران به عنوان آجیل از ۷۸ سال پیش در مناطق مختلف آذربایجان غربی از جمله خوی معمول بوده ولی به عنوان دانه روغنی از سال ۱۳۴۴ متداول شده است. در این سالها مقدار دو تن بذر آفتابگردان شامل آرماویرسکی و ونییمیک ۸۹۳۱ از شوروی سابق خریداری و به ایران حمل و در مازندران کشت شد. نتایج حاصل زیاد رضایت بخش نبود. در سال ۱۳۴۵، بیست تن بذر آفتابگردان رقم رکورد از رومانی وارد و توسط کارشناسان رومانیایی در گرگان و مازندران کشت گردید که نتیجه حاصل از آن بسیار خوب بود. این امر موجب آغاز زراعت دانه آفتابگردان به عنوان دانه روغنی در ایران از سال ۱۳۴۶ با سطح ۱۷۰۰ هکتار گردید (بانک اطلاعات زراعت وزارت جهاد کشاورزی، ۱۳۹۰).
بر اساس آمار در سال ۲۰۰۵ آفتابگردان سومین منبع تهیه روغن خوراکی در جهان بوده است (بعد از سویا و کلزا). تولید در این سال ۱۰۶× ۳۱ تن و مناطق عمده کشت آن آرژانتین، کشورهای اتحادیه اروپا، روسیه، اکراین و چین بوده است (FAO، ۲۰۰۷). بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی سطح زیر کشت آفتابگردان در ایران در سال زراعی ۸۸-۸۷، برابر با ۱۹ هزار هکتار و با عملکرد ۱ تن در هکتار بوده که در این سال در مجموع ۱۸ هزار تن دانه آفتابگردان تولید شد.
آفتابگردان گیاهی دولپهای و یکی از اعضاه خانواده آستراسه (گل ستارهایها) با گل های ترکیبی است. این گیاه، یکساله با ساقه های قوی و محکم که بلندی آن به ۵/۲-۲ متر نیز می رسد. برگهای آن پهن، نوک تیز و دندانه دار یا بی دندانه و پوشیده از کرک است. گلهای آن به شکل طبق، دایرهای شکل و بزرگ به قطر ۵۰-۴۰ سانتی متر بوده که دور آن را زبانههای زرد فراگرفته است.
تا کنون گونههای دیپلوئید، تتراپلوئید و هگزاپلوئید آن شناخته شده است. آفتابگردانی که کشت میشود ۳۴ کروموزومی (۳۴=n2) است (گونزالوپرز، ۲۰۰۳).